Populärast Historia
Läsarna röstade fram vilka bildspel de helst ville läsa. Internet Archive och Teachers Pay Teachers deltog. Unification of Italy (IA) och Tulip Mania (TPT) Läs även du om du känner för det.
Italien var en mängd olika små stater innan det blev just Italien. I Europa före 1815 fanns det
hela 149 stater, men idag 49 st. Det kostade antal döda och lidande när Italien blev Italien, för det var ett motstånd hos de med makt och med ett litet rike. De blev besegrade och tvång gällde.
Italien enades inte över ett möte och vid ett skrivbord, blod flöt och liv offrades.
Nederländerna 1632 till 1637 det var en märklig tid. Överklassen med stora trädgårdar hade sedan en tid odlat och planterat tulpanlökar som sedan klart blev härliga tulpaner i olika färger. Trädgårdarna fick massor med färgrika tulpaner. Men så hände det otroliga.
Medelklassen började att handla med tulpanlökar, troligen inspirerade av vad de såg i trädgårdar man passerade. Historiens tidiga Bubbla hade startat. Läs om de märkliga händelserna. Amerikanska lärare har berättat om hur elever gillade denna historien.
Då är frågan? Lärde sig folket något av att spekulera och förlora nästan alla sina pengar?
Nej generationer av människor dör och möjligen hör någon en farfar eller morfar berätta om hur det var förr i tiden. Under 1700 talet var det oftast en medellivstid på 35 år.
År 1929 var den klart längre, men år 2 000 hade få någon egen minnesbild av vad som hände på aktiemarknaden år 1929. USA hade en optimistisk syn på framtiden och President Hoover hade just levererat ett tal om evig uppgång och välstånd i USA.
Sedan föll aktiemarknaden dramatiskt. En lärare Roger Babson varnade för aktiernas för höga värde i förhållande till rätta värdet. Experter skrattade år honom och skrev förlöjligande artiklar som svar på Babsons insändare i tidningarna. Det är ett tecken på en Bubbla, förnekelsen kring att man befinner sig i en bubbla. År 2000 hade den svenska aktiebörsen stigit med 7 200 % sedan tidigt 1980 tal och det var lite väl orealistiskt. Det som hände 1929 fick en repris år 2 000. Generationer som var döda kunde inte varna de nya och med obefintligt intresse för Börshistoria och annan historia, fanns ingen eller få som kunde varna för en övervärdering av aktiernas priser.
Lite mer intresse för historia
hade räddat mångas pengar från att helt smälta bort.
Siffror var inte okända om man
bara hade gjort ett diagram över när aktierna steg kraftig och föll dramatiskt i värde.
Men år 2000 hade man i flera år sedan 1982 spekulerat i aktier. Men när fonder med aktier dök upp, var det som i Nederländerna 1632, allmänheten började gilla tulpanlökar för mycket.
År 2 000 gillades aktier för mycket.
Aktiemarknaden var i mars 2 000 mogen att pysa ihop som en ballong
som tappade luften.
Flertalet kände inte till Tulpanbubblan 1632 - 1637 i Nederländerna. Där rekordet för priset på en enda tulpanlök motsvarade 15 miljoner svenska kronor (valuta Gulden)
Aktiemäklare kunde tjäna många miljoner på att förmedla aktier år 2 000,
1632 - 1637 i Nederländerna gällde det istället spekulation med
tulpanlökar.
År 1929 föll aktiemarknaden en Torsdag och flertalet trodde den skulle stiga och det gjorde den också men hela tiden inte lika högt som tidigare. Fem gånger ser man på kurvan 1929 till 1932.
Sverige blev åren 1900 till 2000 Världsmästare i att få högst avkastning på aktier från sitt eget land (svenska aktier) i medeltal 7,6 % efter inflation och varje år.
Men så enkelt var det inte. Vissa perioder var det bäst att inte äga en enda aktie. Se bilden här under när det var bra att inte äga aktier.
Delades tiden in i olika 10 årsperioder ser man hur värdet svänger. Köparna blir mer oförsiktiga efter en lång tid med uppgång i värde. Effekten heter "Priskreklam" där det stigande värdet utgör den bästa reklamen för att köpa aktier och man ser inte så mycket på det verkliga värdet. Aktierna ökar ju i värde och då stämmer det väl?
Prisreklameffekten har historiskt kostat många sin förmögenehet.
Här är några historiska exempel på folkets intresse för spekulationsobjekt och
att man inte hoppade av i tid. Träskmark i Florida åren 1920 - 24, blåste bort värden med en Orkan 1924 (en verklig). Kapitalet flyttades över till aktiemarknaden.
Den svenska Bostadsbubblan startade 1995 och den pågår.
Ränteläget har kommit tillbaka till mer normala nivåer 4 - 5 % för lån.
Dyrare var det under 1980 talet med 14 % i ränta för ett lån.
En fastighet Villa på 305 kvm kostade 1985 (under 595 000 kr) och den såldes sedan enkelt under 2015 för 6 200 000 kr. (Malmö exempel)
Medeltidsmuseet i Stockholm har stängt
Nu har man stängt för lokalen man tidigare fanns i skall disponeras av andra.
Då kan det passa på att visa en del bilder från museet. Det kan ta flera år tills man
åter öppnar.
Slaget vid Brunkeberg
Medeltida Stockholm
Birger Jarls torn
Under en del utgrävningar vid Slussen hittade man 1700 tals sopor. Då var det populärt med Kina porslin. Verkar som någon råkat krossa en del porslin.
Biskop Brask skrev en liten lapp, en s k brasklapp "Text: till detta är jag nödd och tvungen" det sägs ha räddat honom. Det sägs om Hans Brask, när han tvingades underteckna och sätta sitt sigill på 1517 års riksdags beslut att avsätta ärkebiskop Gustaf Trolle, att han under sigillet stack en liten lapp, på vilken han hade skrivit "Härtill är jag nödd och tvungen" (alternativt "Till denna besegling är jag nödd och tvungen". Detta berättas första gången i Olaus Petris svenska krönika, skriven på 1540-talet och behäftad med många felaktigheter (se även Pelle Holm: Bevingade ord, uppslagsordet "Nödd"). Det ska ha gjort att han överlevde Stockholms blodbad år 1520.
Riddarholmsskeppet är ett vrak som påträffades 1930 vid muddringsarbeten i Riddarholmskanalen utanför sydöstra Riddarholmen i Stockholm. En teori är att det är vraket efter ett senmedeltida slagskepp som byggdes kring 1517 i samband med Gustav Vasas befrielsekrig och den första svenska flottan.
Stockholms blodbad var den rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s (som efter blodbadet blev känd som Kristian Tyrann i Sverige kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet. Ärkebiskop Gustaf Trolles krav på ekonomisk kompensation för bland annat Stäkets rivning ledde till frågan om den tidigare riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans anhängare hade gjort sig skyldiga till kätteri. Med påstått stöd i kanonisk rätt avrättades uppemot 100 personer de följande dagarna. Bland de avrättade fanns många inom aristokratin som hade givit sitt stöd åt Sturepartiet under de föregående åren.
The events occurred after the coronation of Christian II as the new king of Sweden, when guests in the crowning party were invited to a meeting at Tre Kronor castle. Archbishop Gustav Trolle, demanding economic compensation for things such as the demolition of Almarestäket's fortress, questioned whether the former Swedish regent Sten Sture the Younger and his supporters had been guilty of heresy. Supported by canon law, nearly 100 people were executed in the days following the meeting despite promises of amnesty. Among those killed were many people from the aristocracy who had been supporting the Sture Party in the previous years. Thereafter King Christian II became known in Sweden as Kristian Tyrann ('Christian the Tyrant').