Danska Regenter
Danska regenter
Danmark är en konstitutionell monarki där landets statschef är kung eller regerande drottning som tillsätts efter en av Folketinget (Danmarks lagstiftande församling) i lag fastställd tronföljd.
Danmark har varit en monarki så långt tillbaka i tiden som det finns skriftliga källor över landets historia. Mellan 1660 och 1848 rådde envälde. Huset Oldenburg har regerat Danmark sedan 1448 och sidogrenen Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg tillträdde tronen med Kristian IX 1863.
Margrethe II av Danmark (född 1940) är Danmarks drottning sedan den 14 januari 1972. Hennes äldste son, kronprins Frederik (född 1968) är landets tronföljare.
​
Den danska monarkin är bland de äldsta kontinuerliga i världen och kan med säkerhet dateras till Gorm den gamle (död kring år 958). Det danska kungariket var från början ett valkungadöme; men i praktiken var valet oftast begränsat till den regerande monarkens äldste son. I gengäld måste kungen underteckna en handfästning, som reglerade maktförhållandet mellan denne och undersåtarna.
De äldre grenarna av den danska kungasläkten utdog 1448 med Kristofer av Bayern. Efterträdare blev greven av Oldenburg som Kristian I och denne blev stamfar för den huvudlinje som satt utan avbrott på Danmarks tron fram till 1863, då den siste i huvudlinjen avled.
​
Vid införande av enväldet vid nyåret 1660/61, efter den misslyckade svenska belägringen av Köpenhamn, infördes en regelrätt arvsmonarki. Arvföljden gick efter principen om primogenitur med möjlighet för kvinnlig arvsrätt i andra hand, blev fastställt i 1665 års Kongelov, som även reglerade kungahusets inre angelägenheter. De senare delarna av Kongeloven kvarstod också efter 5 juni 1849, då enväldet upphörde och en konstitutionell monarki infördes.
Huvudlinjens siste kung, Fredrik VII, dog 1863 utan barn. Tronen gick enligt 1853 års Arvefølgelov till prins Christian av Glücksborg, en ättling på svärdslinjen till Kristian III och vars hustru var betydligt närmare släkt med huvudlinjen (systerdotter till Kristian VIII). Denne blev som Kristian IX stamfar till den nuvarande kungaätten på Danmarks tron.
​
​
Lista över Danmarks regenter upptar de personer som har varit regenter (kungar, regerande drottningar och riksföreståndare) i kungariket Danmark sedan början av 900-talet. Listan inleds traditionellt med Gorm den gamle, då han är den förste danske kung, om vilken man har någorlunda säkra källor. Gorm avled omkring år 958 eller 964. Helt säkra källor finns dock först från Knut den stores tid, då en krönika tillkommer i skånska Lund. Alla tidigare upplysningar kommer från utländska källor och sju eller åtta runstenar. Upplysningar om när Knut I levde saknas, om han över huvud taget har funnits. Emellertid kallade sig Knut den helige själv Knut IV och därför är det numera tradition att räkna bakåt från honom. Det finns flera teorier om vem Knut I var. I några handskrifter, som utgår från Adam av Bremens verk, finns en Hardeknut före Gorm den gamle, medan vissa krönikor översätter namnet Gnupa med Knut. Detta kan stämma, eftersom g och k motsvaras av samma runa. I alla händelser finns i slutet av 900-talet en kung som i Danelagen låter slå mynt med namnet Knut. Numreringen av regenter beror på vilka kungar som tas med och när listans början sätts. I denna lista används den numrering som finns på det danska hovets hemsida.
​
​
​
Knytlingaätten
Estridska ätten
För mer fördjupning i dansk historia, besök gärna denna sidan
Här finns bildspel PDF filer att ladda hem från en databas
Kungligheter får ofta något uppkallat efter sig här Drottning Louise
0ch även ett sjukhus
Amalienborg
Kristian II ställde till med en riktig masaker i Stockholm
Ladda hem bildspel om Stockholms blodbad klicka och gå till ladda hem
Vilka var ansvariga för Stockholms blodbad?
De tidiga danska regenterna vem var dessa?
Vad hände på 900 talet?
Danska slavkungar
Margrethe II
Knut den stores Nordsjövälde
Danska Kronprinsparet
Danmarks kungar ägde intresse i slavhandel i Västindien
Danska Kungar ägde även egendom och intresse i slavhandel i Västindien och totalt handlades det med ca 100 000 slavar (jämför Sveriges handel 10 000 och i Världen 15 miljoner) läs vidare om handeln.
Om
Jag heter Anders Dernback och jag har läst historia i 50 år, då jag började intressera mig för ämnet. Sedan blev jag även intresserad av att använda Power Point dataprogram för att göra bildspel. Naturligtvis blev ämnet mest just det, historia, Jag har kring 4 000 bildspel sparade på datorn och
3 000 finns tillgängliga på Internet på olika platser, databaser och hemsidor, samt på Facebook och YouTube.